Sluispolderweg 59-61

1505 HL Zaandam

Heeft u vragen?

Dan kunt u mailen naar vraag@lotgering.nl

Telefonisch 075-20 40 100

Hoeveel eet uw kat?


De voedingsrichtlijnen voor katten wisselen enorm.

Een huiskat is niet te vergelijken met een kat die buiten komt, ook is het verschil tussen wel en niet gecastreerd groot.

Daarom zijn dit de richtlijnen, maar houdt het gewicht in de gaten en pas de voerpercentages aan als u denkt dat uw kat te dik wordt.


Om een kieskeurige kat over te zetten op vers vlees kunt u wat blikvoer of tonijn uit blik mengen met ons vers vlees. Dit enige tijd volhouden alvorens af te bouwen.

Wij hebben 2 varianten totaalvoer voor de kat.

Dit zijn rollen van 250 gram en zitten in halve kratten (4 kg) en hele kratten (8 kg)

De derde variant wordt met veel smaak gegeten door katten, maar deze bevat rollen van 500 gram.


*Productnummer 7000/7001 = Basismix fijn met Rund, Lam, Kip en Vis. 

*Productnummer 7010/7011 = Eend, Kalkoen, Kip, Rund & Lam

*Productnummer 7050/7051 = Basismix Zalm en Kalkoen. ( let op: deze rollen zijn 500 gram!)

*Productnummer 8067/8068 = Basismix Eend/Kip. (Let op; deze rollen zijn 500 gram)


Deze 4 varianten mogen dus als kattenvoer worden gegeven, het is ook geschikt voor honden.

Het verschil is het hogere gehalte aan spiervlees, dat is essentieel voor katten. Wanneer u variant C of Y geeft adviseren wij om lamshart toe te voegen, hiermee verhoogt u het aandeel spiervlees.

Voor honden is het dus een luxere variant.


Meestal wordt ongeveer 3 tot 4% van het lichaamsgewicht per kat per dag aanbevolen. 

Voor een poes van 5 kilo is dit ongeveer 150-200 gram. 

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen; zogende poezen en kittens mogen meer (naar behoefte of 8-10% per dag).

Katten die binnen wonen of nauwelijks bewegen kunnen soms ook met minder toe.


Voeren doe je altijd op het oog. Te dik betekent minder eten en te dun is dan meer eten. Moet de poes afvallen of aankomen; doe dit dan heel rustig aan en verander heel langzaam de dagelijkse hoeveelheid voer, dit in verband met

leververvetting.


De ervaring leert dat katten (en honden vast ook wel) die net op vers vlees staan, een soort Atkins-effect krijgen.

Dan krijgen ze meer honger en eten meer, maar vallen ze toch af. Dit is omdat de spijsvertering overschakelt naar een koolhydraatarm menu. Dit is op te vangen door tijdelijk wat meer te voeren. Na een tijdje is het metabolisme goed aangepast en kan je de hoeveelheid voer weer een beetje afbouwen tot een gestabiliseerde hoeveelheid.

De meeste katten eten het liefst 2x per dag.

Honden eten ook wel vaker 1x per dag, maar katten hebben een snellere spijsvertering en ook niet zo'n harmonica-maag die goed kan uitrekken. Er zijn natuurlijk ook katten die wel 1x per dag eten, of 3 tot 4x per dag. 

Voor kittens is het raadzaam meerdere keren per dag te voeren en dit kan je dan langzaam binnen een jaar afbouwen naar 2x per dag.


Onze kvv is gemalen en passeert hiermee sneller de ingewanden. Ons advies is om het voer liever 2x per dag aan te bieden dan 1x per dag.

Als je een poes van ongeveer 5 kilo hebt, die redelijk actief is, zou je 200 gram per dag kunnen voeren. Het handigste is dan om een 250 grams rol te nemen en deze even in de koelkast te laten ontdooien, zodat hij beter hanteerbaar is.

Een keer extra gedeeltelijk ontdooien kan geen kwaad, u kunt dan afgewogen porties maken en apart invriezen. (bijvoorbeeld in een boterhamzakje.) Voor de zekerheid liever wel in de koelkast ontdooien, want dat houdt de

bacteriegroei een beetje in toom.

Het voer mag nooit worden verwarmd of ontdooit in de magnetron!


Neem de rol dan uit de koelkast en leg deze op een stevige en stabiele ondergrond, bijvoorbeeld op het aanrecht met een snijplank. Verdeel de rol dan in zoveel mogelijk afgewogen stukken met een goed en scherp mes; een broodmes om brood mee te snijden is ideaal!

Een bevroren en dichte verpakking kvv blijft lang goed in de vriezer, zie de productiedatum die wij erop drukken. Na deze datum is het vlees nog 1 jaar houdbaar bij -12 graden.

Een ontdooide rol is nog 24 uur afgesloten houdbaar in de koelkast, maar de meeste katten willen het na 1 dag al niet meer eten omdat zij het liefst zo vers mogelijk vlees hebben.

Katten zijn nu eenmaal erg kieskeurig met hun voer.

Voor vragen kunt u altijd mailen vraag@lotgering.nl

Succes


Beginners informatie katten